Alexandra Tarce, tânăra actriță a Teatrului Național

Alexandra Tarce este tânăra actriță a Teatrului Național care s-a remarcat pe peisajul teatral clujean prin talent, ambiție și perseverență. Înzestrată cu aceste calități, ea a reușit să deschidă o ușă la care mulți absolvenți ai facultăților de teatru din întreaga țară continuă să bată. Alexandra povestește cu ardoare despre cum a reușit să transforme una dintre aspirațiile sale în realitate și despre începutul său de carieră pe marea scenă clujeană.

Pasiunea sa pentru teatru a început încă din copilărie când, cu multă dedicație și entuziasm, învăța și repeta ore întregi primele sale roluri în scenetele de la grădiniță. „Am fost într-o trupă de teatru în liceu, o trupă francofonă condusă de Florin Didilescu. Noi îi spuneam Papa Diti, era ca și tatăl nostru. Jucând în Amifran (trupa de teatru francofon din Arad), mergând la diferite festivaluri, am descoperit ca îmi place foarte mult teatrul și că asta vreau să fac.”

Odată cu trecerea anilor, Alexandra a înțeles că actoria este ocupația care îi este cel mai aproape de suflet, de aceea a decis să urmeze toate cărările vieții a căror destinație este teatrul. Mergând cu încredere către acest țel, imediat după absolvirea Facultății de Teatru si Televiziune din cadrul Universității Babeș-Bolyai, ea a devenit un membru demn al trupei de actori a Teatrului Național.

„Cred că aș putea să vorbesc ore întregi despre anii de studenție și ceea ce am învățat cel mai mult a fost munca în echipă. Toți muncesc pentru spectacol, am învățat ce înseamnă disciplina, să fii ludic și să fii liber în a te exprima. Înainte să fiu angajată, fiind studentă aici în Cluj, veneam la toate premierele Teatrului Național și la multe spectacole care se jucau de mai mulți ani. De fiecare dată vroiam să fiu și eu acolo pe scenă cu toți actorii.”

Rolurile pe care a ajuns să le interpreteze sunt diverse și complexe: Cyana din spectacolul „Bzzap” de Robert Cohen în regia lui Răzvan Mureșan, Ania din „Livada de vișini” de A. P. Cehov în regia lui Roberto Bacci, călugărița Agnes din „Agnus Dei” de John Pielmeier, spectacol regizat de Cătălin Bocîrnea, și multe altele. Atunci când se pregătește pentru un rol, Alexandra urmează o serie de etape. În primul rând, citește piesa. Apoi, se documentează, citește, se uită la filme sau caută inspirație în viață și oamenii pe care îi întâlnește.

„E adevărat că sunt puține posturi în România și e foarte greu pentru un student să ajungă să lucreze la un teatru național. Eu am avut noroc. După ce am absolvit, am fost la un casting. Am fost sunată a doua zi și am semnat contractul.”

„Dacă îți dorești ceva cu adevărat, aceasta se va întâmpla”. Acesta este motto-ul după care Alexandra se ghidează în viață și care o motivează să își depașească propriile limite. Chiar dacă a avut multiple premiere de succes, Alexandra încă mai are emoții de fiecare dată când joacă. Ea le spune emoții constructive care îi dau adrenalină. Însă atunci când pășește pe scenă, emoțiile dispar pentru că meseria îi dictează să se concentreze asupra a ceea ce face și ce se întâmplă pe scenă.

Despre ce se întâmplă în culise înainte și după ce cortina este ridicată toți spectatorii curioși se întreabă. Alexandra nu a evitat să împărtășească câteva mici secrete. Dacă înainte de spectacol în culise actorii se machiază, repetă, glumesc, râd sau cântă, atunci în timpul unui spectacol în culise domină o atmosferă totală de concentrare.

„Publicul clujean e un public foarte bun, excepțional. E foarte atent, foarte deschis. În fiecare seară sala e plină. Se crează o legătură foarte specială între sală și scenă datorită publicului. Cred că oamenii ar trebui să vină la teatru pentru o întâlnire magică și pentru că venind la teatru se îmbogățesc în multe privințe.”

Frumoasa actriță iubește teatrul pentru că jucând se cunoaște mai bine pe sine însăși, se simte liberă și fericită. Ea compară teatrul cu un teren de joacă unde vine în fiecare zi cu zâmbetul pe buze și gata de joacă.

It's only fair to share...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on TumblrShare on Reddit

This post is also available in: Engleză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *